maj 13, 2012

Elna "Gräshoppa" symaskin- Ännu ett loppisfynd...

Efter mitt senaste inköp av min Singer trampsymaskin tänkte jag att nu får det räcka för ett tag framöver, nu behöver jag verkligen inget mer att sy på för tillfället.

Det var innan jag idag besökte en lokal loppis där jag hittade den här Elna gräshoppan för 225:-, och jag insåg då genast att jag för det låga priset faktiskt behövde en maskin med friarm. Elnan var servad och genomgången, så att det bara var att börja sy på den direkt ur väskan.

Jag skall ändå för säkerhets skull gå igenom den så allt är OK, rengöring och oljning o.s.v. Tyvärr så ingick det inga tillbehör i köpet, så jag får väl hålla utsikt efter lite kompletteringsgrejor som kan behövas, som spolar och annat smått och gott.

Den verkar vara väl använd, med tanke på slitaget och patinan, men jag är rätt säker på att den har många års användning kvar i sig. Den är i alla händelser en klassiker både konstruktions och designmässigt. Den är nätt i formatet och väger lagom (lätt att ta med sig), men känns ändå robust och stabil. Den är lätt att sy på och har en väldigt fin raksöm.

Sammanfattning.
En härlig liten kvalitetsmaskin till ett pris som är som hittat, och som gör det svårt att förstå personer som köper moderna, plastiga och billiga "slit-och-släng-maskiner".

Johnnie har lagt upp en svensk manual som PDF för Elna Gräshoppa som du hittar HÄR.

14 kommentarer:

 1. Åh jag hittade en precis likadan på auktion!
  Men jag har ett problem. Hur spolar man på mer tråd på undertråden?! Det enda jag kan är att sy med maskinen... thats it!
  Jag skulle blir så glad om du visste hur man gör!!
  Du kanske också vet om det går att ladda ner en gratis handbok? Eller skriva en liten egen åt mig?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika,
   Gå till http://elnagrasshopper.com/2013/03/16/elna-grasshopper-instructions/ där hittar du en länk i artikeln till ett pdf-dokument där du kan se hur du spolar upp undertråd till Elna - på sid 12 & 13. Det är även en inscannad handbok till ELNA (första halvan) på engelska. Jag har själv ingen handbok till min ELNA.
   Hälsning
   Esse H

   Radera
 2. Hej!
  Jag håller på och letar info om en sådan symaskin och hittade din sida! Vet du om man kan sy i tjockare material med den? Såsom läder?
  Har nämligen chans på att köpa en gräshoppa men vill gärna veta hur den är innan jag slår till då jag nämligen enbart kommer använda den till att sy läder med.
  Mvh, Agnes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Läs det här inlägget mot slutet så finns info om hur det funkar att sy i skinn med en vanlig hemsymaskin.
   http://singerzone.blogspot.se/2013/11/undvik-att-bli-lurad-skillnaden-mellan.html
   EH

   Radera
 3. Hej!
  Tack för snabbt svar, har vart inne och läst länken du skickade.
  Jag var inne i ett syforum förut och läste en tråd om maskiner för att sy läder och där tipsade folk om "vanliga" gjutjärnsmaskiner från 60-70 talet och skrev att de var suveräna för att sy läder, det var lite därför jag funderade på om "gräshoppan" kunde vara bra för det.
  Är fattig student så har inte ekonomin för en industrimaskin tyvärr, tänkte därför att det vore perfekt å hitta en begagnad gammal "vanlig" gjutjärnsmaskin :)
  Mvh, Agnes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agnes, det kan funka med en äldre gjutjärnsmaskin om det enbart är tunnare beklädnadsskinn du skall jobba med och inte så många lager, men du måste tänka på att sköta om maskinen d.v.s olja regelbundet och borsta / dammsuga bort ludd och annat skräp. Är det tjockare skinn du skall sy så är det en helt annan sak. Jag har sytt tunnare skinn på min Pfaff 332 och Singer 201 utan problem, men det är inte under längre tid och så ofta.
   En Singer/Husqvarna/Pfaff/Elna i gjutjärn bör du kunna hitta för 200-600:-
   Lycka till
   EH

   Radera
 4. Tack för tipsen! Då ska jag hålla lite utkik efter de modeller du tipsat om :)
  Vänlig hälsning,
  Agnes

  SvaraRadera
 5. Plitade ihop en pdf av den svenska manualen

  https://drive.google.com/file/d/0B2rA_IqtCJrhNlQ1cFZna3I5TVk/edit?usp=sharing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och snyggt jobbat Johnnie,
   Det är verkligen en bra service och förtjänas att spridas. Har lagt in en länk till PDF-en i anslutning till inlägget om Elnan.
   EH

   Radera
  2. Stort tack för manualen! Jag behövde den verkligen för att komma igång med min lilla gräshoppa. Jag blir alldeles varm i själen av folk som gör insatser för att dela med sig på det här sättet <3

   Radera
 6. Stort tack för manualen Johnnie och Esse. Nu kan jag äntligen använda symaskinen jag ärvt efter min mor. Hittills har den bara stått som prydnad i vardagsrummet.
  Hälsningar Ebbe

  SvaraRadera
 7. Hej
  Jag har just fått en gräshoppa men den vill inte riktigt sy, upplever det som att drivremmen inte vill ta och driva synålen. Trådspolningen fungerar, eller så är det den lilla spärren som har fastnat när man spolar tråd. Undrar vart man kan få tag i en ny drivrem?
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Drivremmar får man leta på i symaskinsaffärer som säljer begagnade maskiner och som reparerar. Kolla på närmaste större ort, kanske en Elna-återförsäljare. Här i Ö-o finns t.ex en utmärkt affär med massor av gamla reservdelar. Annars kolla på nätet.
   OBS, det går inte att ha en spole sittande på trådspolningen, då går det inte att sy.

   Radera
 8. Alle skulle hatt en slik! Tusen takk for manualen!

  SvaraRadera