maj 22, 2014

Tillverka en sadelmakarklämma eller syklov, spara pengar på något som är billigt & enkelt...

Hur det än är, så ger det ena alltid det andra. I mitt fall var det när sydde min tweedväska med skinndetaljer och upptäckte att ett oumbärligt hjälpmedel skulle vara en sadelmakarklämma, som håller fast det du arbetar med så att du får båda händerna fria för att kunna sy sadelmakarsöm. Det är lite knepigt utan, med en sadelmakarnål i varje hand och ett skinnarbete som hela tiden rör sig, snurrar och aldrig håller sig på plats. Jag såg några youtubeklipp där de använde en syklov och det såg väldigt enkelt och komfortabelt ut, så det var ett lätt beslut att en klämma skulle införskaffas.

Ut till läderspecialisterna på nätet, men inget av deras alternativ föll mig på läppen. Dels såg de smäckiga och simpla ut med ett pris som inte var i paritet med kvaliteten på den färdiga produkten. Tittade då efter litet mer stabila och proffsiga grejor, men då stack priset iväg ordentligt. Med tanke på att virket, några träskruvar och en ankarbult med bricka och vingmutter inte kostar många kronor så bestämde jag mig för att göra den själv. Dels blir det otroligt mycket billigare och dels så får man den som man själv vill ha den.

Dags för en ny runda på youtube.com och en sökning på "stitching pony" och det kom upp massor med träffar på olika modeller och hur man gör en. Då jag jobbat mycket med trä och tillverkat gitarrer, andra stränginstrument, knivar och diverse annat så var tillverkningen inget problem. Det var ändå intressant att se hur man går till väga. En hyfsad instruktion är denna, om än litet nördig.

Träskruv och ankarbult hade jag liggande i en låda, men dom kostar inte många kronor i en byggbutik eller hos clas ohlson om man behöver införskaffa dom. Det jag saknade var passande virke. Jag begav mig därför till närmsta brädgård, där jag hittade en rak fin furubit i deras "offcut"-skräplåda. Dimensionen på virket var 20x115 mm och biten var 175 cm lång. Jag fick den för det facila priset av 35:- kronor. Det räckte bra och blev även en liten bit över. Då jag har de flesta verktygen så gjorde jag det mesta av arbetet hemma, men för att såga till avfasningen i överkanten av klämman så besökte jag en lokal slöjdlokal för tillgång till en bra bandsåg.

Längden eller höjden på själva kloven är 400 mm och bottenplattan är 360 mm lång. De två mellanbitarna i botten av kloven är 120 mm höga och de två bitarna som håller i det man syr i toppen av klämman är 70 mm höga. Ni ser på bilderna hur sykloven är uppbyggd. Det som saknas och som inte är klart än är att ett gångjärn skall fästas i botten av den del av kloven som vingmuttern sitter på, så att den går att vika ut när man för in det som skall sys. Allt annat i konstruktionen är ihopskruvat och limmat. Toppen och insidan på bitarna som håller fast det som skall sys skall även klädas med bitar av skinn. Jag har även rundat av runt om så att det skall vara bekvämt och utan vassa hörn och kanter när man sitter och syr med klämman.

Allt som allt har det hela kostat mig 35:- kronor plus lite arbete (gångjärn från clas ohlson tillkommer). Klämman består av raka bitar (förutom avfasningen), så det är inte svårt och går snabbt att tillverka. Jag tog inte tid, men jag tror det tog ett par timmar effektiv arbetstid.

Den undre bilden är på en väldigt gammal syklov som förmodligen fästes i ett förborrat hål i i stolen man satt på när det var dags för litet sadelmakarsömnad.

3 kommentarer:

  1. Tack för en bra beskrivning. Jag har nu också gjort mig en syklov, med ungefär samma mått. Enda ändringen jag gjorde var att som i videon, göra den nedre klossen ca 5 mm bredare än där uppe, så att där är ett lite gap i toppen. Detta gap fylls ju ut när man klär insidan med läder, och sedan när man sätter i det man ska sy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du fick användning för beskrivningen och hoppas den funkar bra framöver.

      Radera