Hur man spolar upp undertråd finns ytterst sällan med i symaskinsmanualer eller i syböcker. Det får inte den uppmärksamhet det förtjänar, med tanke på att det ger ett bättre slutresultat. Hur du går till väga när du spolar påverkar kvaliteten på dina stygn, och har stor inverkan på det färdiga plagget
Efter att du sytt ett tag kommer du till stadiet där du markant vill förbättra din färdighet i att sy. Ett av dessa områden är kvaliteten på stygnen, eller jakten på "perfekta ömmar". Kanske du kommer på dig själv med att självkritiskt granska dina över och understygn efter ojämnheter eller fel, kanske t.o.m. med ett förstoringsglas. Perfekta stygn är ett mått på den skicklighet som sömmerska/sömmare har gentemot andra. Stil och smak kan variera, men kvalitet på sömmar är universellt oavsett tyg, tråd eller typ av projekt, och går inte att fejka. Även om du visar ditt arbete för en novis (när det gäller sömnad), så är förmodligen det första han/hon tittar på dina stygn och sömmar.
Perfekta stygn får man till genom att justera den känsliga balansen i spänning mellan över och undertråd. Minsta till synes obetydliga förändring, kan störa denna balans. Om du valt rätt nål till din tråd, spolat upp undertråden på rätt sätt, så gäller det att sätta spänningen på undertråden korrekt och sedan justera övertrådens spänning för att få perfekt balans och perfekta stygn. Ändrat antal tyglager, ändrad typ av tyg och ändring av stygnlängd kräver desutom hela tiden små justeringar av trådspänning.
Om du har en maskin med spolhus för underspolen i stället för en där man bara lägger i den, så påverkas matningen av tråden av trådspänningen. Om det känns lite ryckigt när du drar tråden rakt ut från spolhuset, så kan det försämra kvaliteten så att stygnen blir ojämna. Försvinner inte detta efter justering av spänningen, så pröva med att byta till ett annat spolhus eller en mindre luddig tråd. En alltför luddig tråd har en förmåga att bromsas upp och kan haka i mot metallkanten på undertrådsspännaren.
Att spola upp tråd på underspolen kräver tålamod och kunskap. Instruktionen för hur man gör är enkel, spola upp undertråden långsamt och med jämn hatighet. Det kanske tar marginellt längre tid, men slutresultatet är väl värd insatsen.
För att förstå varför det är viktigt att göra detta långsamt, måste vi fastslå varför snabbspolning inte är bra för kvaliteten på stygnen. Att spola upp undertråden snabbt kan kännas tillfredställande, och många berättar gärna hur snabb deras maskin är på att spola undertråd. Det är något speciellt med att sätta på en tom spole på spolhållaren och sedan trampa plattan mot mattan och notera att spolen blev uppspolad på 8,6 sekunder. För killar är det förmodligen samma gen som gör att vi njuter av att veta hur snabbt en sportbil accelererar från 0-100 km/tim.
Anledningen till att snabbspolning inte är bra är att den tänjer ut tråden. Polyestertråd (som de flesta använder idag) har en inbyggd flexibilitet, något som gör stygn starkare och förhindrar att tråden går av. När spolen lindas upp med hög hastighet tänjs tråden ut i spolen. Detta uttänjda tillstånd är inget som är permanent, så fort tråden spolas av går tråden nämligen tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd igen. Denna tillbakagång av tänjningen inträffar med andra ord när du syr, och resultatet blir en högre spänning på undertråden.
Man vet att uttänjningen av undertråden vid spolning påverkas av hastigheten. Är du ojämn på fotpedalen och hela tiden ändrar hastighet när du spolar, så får du som slutresultat en underspole med varierande uttänjning genom hela spolen. Slutresultatet blir en undertrådsspänning som hela tiden skiftar, en mardröm att hela tiden försöka kompensera för när man syr.
För att försäkra dig om att du inte spolar upp undertråden ojämnt, spola långsamt. Första gången kan det verka som att det tar en evighet (i verkligheten kanke ett par minuter), men tillfredställelsen blir fantastiska sömmar. När du spolar långsamt så kanske du märker att du inte får in lika mycket tråd på spolen som tidigare, så du måste förmodligen spola upp fler spolar till dina projekt. När du klämmer på tråden på den färdiga spolen, skall den kännas lite mjuk och fjädrande. Fjädringen är ett gott tecken på en korrekt uppspolad undertråd.
Den perfekt uppspolade undertråden är bara ett steg på väg mot perfekta sömmar. Ta dig tid med spolningsprocessen (även om andra syfärdigheter kan vara mer utmanande), så lär du dig snart en färdighet som många avancerade sömmerskor/sömmare inte har.
Hej. Jag behöver hjälp. Har nyligen köpt mig en singer trampmaskin och har problem att spola upp undertråd. Det känns som det tar emot nånstans, "hjulet" vill inte snurra. Tänkte om jag skickar bilder kanske du kan hjälpa mig? Den jag köpte av har aldrig sytt på den men däremot ägaren innan. Lindamarie80@gmail.com
SvaraRaderaHej.
RaderaHar du en handbok till maskinen? Har du följt instruktionen om hur man gör när man spolar? Sitter underspolen fast på det lilla stiftet på underspolshållaren när du skall spola? Har du lossat/vridet om spolratten? Är drivremmen tillräckligt spänd (drivremmar kan torka ut och/eller töjas så att de inte ligger an som den skall)? Är symaskinen oljad så att allt löper som det skall göra? Maskiner som står oanvända länge kan torka ihop så att hjul och lager fastnar, då kan det vara dags för service (rengörning och oljning). Vilken modell av Singer är det?
Hälsning EH
Hej. Har en handbok. Vad menar du "lossat om spolratten"? Spolverket snurrar inte mot balanshjulet, den sitter fast (rostat?) och är ojämn på några ställen. Drivremmen är så gott som ny. Är det något jag kan skruva på för att lossa eller hur rengör man? Modell namn vet jag inte. Singer klass 206 står på bruksanvisningen.
SvaraRaderaSpolratten är den mindre ratten (oftast räfflad) som sitter utanför det stora handhjulet. Det skall lossas ca: 1/2 till 1 varv för att frikoppla maskinen (så att nålarmen inte går upp och ner när du spolar). Du lossar spolratten genom att hålla fast det stora handhjulet och skruvar spolratten motsols (samma häll som du lossar en mutter). När du spolat klart, kom ihåg att dra åt spolratten igen så att du aktiverar nålarmen igen.
RaderaEH
Den går bara snurra några cm men inget tillbaka, inget händer iaf, alltså nålarmen påverkas inte. Hittade en annan skruv som jag lossade lite, då hände nåt! Men det verkar som det lilla hjulet som ska få underspolen att snurra tråd inte ligger jämnt mot balanshjulet. Något som går att fixa tror du?
SvaraRadera