juni 08, 2012

Sytips - Lära mig att sy, att sy en rak linje...

Att sy rakt kan vara svårt när man vill lära sig sy, det är något jag lärt mig av mina misstag som nybörjare. Jag tänkte inte alls på det när jag började med min första provväst, men allt eftersom märkte jag hur viktigt det är. Tänk efter, mer än hälften av alla sömmar bygger på att sy i en rak linje, men det kan samtidigt vara bland det svåraste att lära sig när man börjar använda en symaskin.

Har du inte köpt en symaskin ännu så är syforum ett bra ställe att fråga om råd för att hitta en maskin som passar dina projekt och vad du vill sy. Sysidan är ett bra sådant syforum, där du kan få tips och hjälp från mer erfarna syfantaster. Är du bra på engelska så finns det ett större utbud av bra forum som t.ex. Pattern Review (USA) och The Sewing Forum (UK).

Själv är jag som du kanske märkt en förespråkare för gamla/vintage symaskiner. Det du behöver för att komma igång är en maskin som syr en bra raksöm och som också har zick zack (behöver inte kosta mer än 500-600:00), och med den kommer du långt.
Moderna maskiner marknadsförs med att de har massor av olika typer av stygn och kan brodera, men om man bara tänkt sig att sy kläder åt sig själv och andra så är det helt överflödigt i min värld. Billiga plastmaskiner på stormarknader är endast ett alternativ om du bara skall använda maskinen sporadiskt för att lappa något plagg eller lägga upp några byxor.

Hoppas följande steg-för-steg guide att sy rakt, kan lära dig bemästra detta viktiga moment.

  Innan du börjar sy i tyg. Leta fram litet rutat papper och öva på att följa linjerna i papperet (utan tråd i maskinen). Vänj dig vid fotpedalen och testa dig fram till hur snabbt du kan sy utan att det börjar bli krokigt eller sticker iväg åt endera hållet.

  Sy i ett randigt tyg genom att försöka följa linjerna i tyget (med trädd maskin, över och undertråd). Du bör dock byta nål i maskinen om du sytt i papper innan, då papper snabbt gör en nål slö.

  Försök att exakt följa kanten på ränderna i tyget när du syr. När självförtroendet ökar och det går bra, försök att sy i mitten av en rand eller lite till höger och vänster om kanten på en rand. Använd in och utkanten på pressarfoten som guide mot randen.

  Försök att sy nära kanten på tyget genom att låta pressarfoten följa kanten. Kan du få foten att följa kanten exakt hela vägen, så får du till en rak och perfekt söm.

  Använd markeringarna på nålplattan på din maskin. Många maskiner har dessa parallella linjer på plattan som anger vissa givna avstånd från nålen. Lägg kanten av ditt tyg längs med en av markeringslinjerna och sy sakta framåt. Försök att hela tiden låta tygkanten följa markeringen allt eftersom du avancerar framåt.

  Om du inte har några markeringar på nålplattan så kan du göra egna temporära med maskeringstape. Bättre än maskeringstape är att använda Post-It lappar som är lättare att sätta dit, flytta runt och ta bort utan att lämna limrester kvar på nålplattan. De tar även mindre plats än en rulle maskeringstape i sylådan eller sykorgen.

  Markera dina sömmar på tyget. Använd en genomskinlig plastlinjal och skräddarkrita för att markera de sömmar som du vill sy. De flesta linjaler har en avfasning som du kan lägga i linje med kanten av tyget, du får då samma avstånd mot kanten utan att behöva mäta hela tiden. Följ dessa markerade linjer när du syr.

  Tråckla ihop det du skall sy. Tråckelstygn är långa handsydda stygn som du använder för att hålla ihop två tygstycken som du skall sy ihop. Fördelen med att tråckla istället för att använda synålar för att hålla ihop olika tygstycken är att du slipper att stanna och ta bort nålar hela tiden och starta upp igen. Det leder oundvikligen till ryckighet och sneddragning när du på nytt gasar upp med fotpedalen (detta var den främsta orsaken till mina krokigheter med provvästen).

  Till symaskiner ingår ofta anhåll som standard som kan vara till stor hjälp i att sy rakt nära kanter. De kan köpas till om de inte ingår till din maskin. Kostar inte så mycket. De finns med olika fästen som det till vänster med skruv, andra har t.ex.en magnet.

  När du får till det att hela tiden kunna sy rakt, så underlättar detta även när du syr svängda linjer. Du höjer din känsla för maskinen, fotpedalen, avstånd och hur du för och styr tyget när du syr.

Lycka till i dina försök och framsteg när det gäller att lära dig att sy rakt och att sy.

2 kommentarer:

  1. Tack för dina tips! Nu ska jag öva och kolla om jag blir bättre. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till. Jag har även övat en del, och nu så funkar det. Men det går alltid att bli ännu bättre. man blir aldrig fullärd...

      Radera