juni 28, 2012

Pfaff 332 symaskin - En arbetshäst som klarar allt...

Jag har varit lite småsugen på en maskin som kan sy zickzack ett tag, och har främst hållit ögonen öppna efter en Pfaff, både lokalt och på Blocket / Tradera. Egentligen så är inte behovet så skriande, men ett riktigt fynd / klipp är svårt att låta bli.

Det har funnits några bra och intressanta objekt på Blocket för mellan 300-600:-, men med tanke på att det ofta kostar lika mycket att skicka en gammal symaskin som inköpspriset, så har jag insett att det inte är värt besväret. Jag mailade dock litet frågor till en person i Bollnäs som lagt upp en Pfaff  362 på Blocket, då deras beskrivning som oftast (på Blocket) var helt undermålig. Jag frågade om den fungerade, vilka delar som ingick, om den stått oanvänd länge, plus litet andra elementära frågor som man bör få veta på innan man slår till. Tyvärr fick jag inget svar på mitt mail.

Jag förstår inte hur man funkar om man har lagt upp ett objekt till försäljning, och inte ens bryr sig om att svara när spekulanter har relevanta frågor om objektet - Ett i högsta grad oproffessionellt och oseriöst beteende. Det hade ändå det goda med sig att jag avstod från ett inköp och i stället hittade en Pfaff  332 symaskin lokalt på Myrorna 2 dagar senare, till det facila priset av 150:- (och ingen dyr frakt).

Som ni ser, så har det varit en maskin som använts flitigt. Trots det naturliga slitaget verkar den ha tagits om hand med regelbunden oljning och service. Maskinen fungerade (testade på Myrorna), och när jag kom hem fungerade allt till belåtenhet vid ett mer omfattande test. Maskinen hade perfekta stygn, var tyst och gick otroligt smidigt. Tyvärr så ingick inga tillbehör förutom en väska, manualen och några nålar.

Som ni ser så behöver maskinen en utvändig rengöring, då det finns ingrodd smuts på utsidan. Insidan var dock förhållandevis ren, utan alltför mycket ludd eller stelnad olja / fett.

 Pfaff 332 är en friarmsmaskin, med ett integrerat bord som man lätt fäller upp och ned när vid behov.

Anledningen till att jag ville ha en Pfaff symaskin är på grund av den goda renommé de åtnjuter bland erfarna / proffessionella sömmare. Pfaff tillhör de bästa maskinerna som finns från den tidsperiod då den är tillverkad, och den står sig än i dag mot moderna maskiner utan problem.

Jag har ännu inte kollat serienummret och när min Pfaff är tillverkad, men en kvalificerad gissning är någon gång i slutet av 1950-talet. Den är bland de starkaste maskinerna för hemsömnad på marknaden, och klarar av väldigt tjocka och stabila tyger utan att tveka. Skinn eller tjocka lager denim är inga problem.

Sammanfattningsvis måste jag få säga att jag är väldigt nöjd med mitt nyförvärv. Priset och skicket på maskinen kunde inta vara bättre med tanke på priset. Nu skall jag bara komplettera med en del tillbehör, för att kunna utnyttja min Pfaff 332 fullt ut.

Locket avtaget så att man kan se de olika kammarna och länkarna för inställning av olika broderistygn. Här behövs det lite rengörning.

Även om jag till 99% bara kommer att använda raksöm och zickzack, så vill jag ändå se till att allt fungerar som det skall, och är tiptop.

9 kommentarer:

 1. Du kan finde serienummeret bag ved risten, som sidder omkring stikket nederst til højre på maskinen. Skru risten af, så ser du serienummeret.

  Broderifunktionen er en udvidelse - man kunne også få den uden.

  Jeg har selv sådan en maskine. Den er jeg rigtig glad for. Jeg har desværre ikke en kvittering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset ang. serienummer, jag hittade det. Det visade sig att Pfaffen är tillverkad 1958.

   Det är en maskin som jag är väldigt nöjd med och den funkar perfekt, men broderifunktionen kommer jag förmodligen inte att använda.

   Radera
 2. Jag älskar min 332:are men tyvärr har det varit på reperatören i flera månader då de kan inte får tag på den drevremen som passar det precis! De kommer, remenar, från Belgien. Saknar den inormt.
  Mvh
  Sue

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det är tomt, men den som väntar på något gott...
   Är det fräct att fråga, vad kostar det att byta drivrem?
   Hälsning
   EH

   Radera
  2. Oj! Missade dit svar. Kommer inte ihåg vad det kostade men hittade en på ebay Italien. Någon som hade en Pfaff som var trasig och sålde delar på den. Det var hos Maso i nästan 2 år. Mit problem var att, jag borjade kolla på andra machiner och till slut hade had 13 st!!! Bara här om dagen ringde min son som hade sett en Bernina Matic... på Myrorna och köpte den till mig. Den fungera som ett dröm! Då får min Bernina 730 vila lite. Glömde att berätta att de nytillverkade remar som ska passar till Pfaffen gjörde inte det!VIKTIG är att om din går sönder behåll varje bit så att det går att räknar hur många metal clips finns på den. Hälsning Sue

   Radera
 3. Hur får jag tag på en ny drivrem till Pfaff 332?? Min har gått av. Med vänlig hälsning Monica Kristensson
  e-Mail mch52@spray.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon bra välsorterad symaskinsaffär i närheten, så kan dom ha en. I Örebro (där jag bor) finns en affär med allt mellan himmel och jord när det gäller äldre maskiner. Tyvärr ingen hemsida, men det kan löna sig att ringa och dom kanske skickar.
   Örebro Symaskins & Agenturaffär
   019 - 611 00 83
   http://gulasidorna.eniro.se/f/%C3%B6rebro-symaskins-agenturaff%C3%A4r:7853791?search_word=symaskiner+%C3%B6rebro

   Radera
 4. Fin pfaff... har minst to... skal selge en...

  SvaraRadera