november 20, 2012

Sy en jacka - Sammanfattning...

Så är jackan som har tagit upp en stor del av min lediga tid äntligen klar, och att sy den har verkligen varit en givande resa.

Jag hade en aning om vad jag gav mig in i när jag började, men tiden det tog blev längre än vad jag förväntat mig. Med tanke på att jag inte hade något mönster utan kopierade en befintlig jacka och gjorde många modifieringar och ändringar, så var jag klar över att det krävdes envishet och uthållighet för att slutföra projektet. Trots det har det funnits stunder när jag inte vill se jackan, som när en ärm måste sprättas bort för 3:e gången för att göras om.

På nästa jacka jag syr (för det blir en till i ull) kommer jag att ändra på en del saker.
- Jag kommer inte att göra den dubbel med foder emellan, som gjorde den lite för tjock och som var orsaken till svårigheten med att sy knapphålen. Den är dock väldigt varm och skön.
- Jag kommer att planera de olika momenten bättre så att t.ex ett knapphål inte stänger av en redan sydd innerficka, nu kan jag därför bara ha smalare objekt i fickan.
- Jag kommer att läsa litet mer i de böcker jag har om sömnad och klädkonstruktion, så att jag undviker att göra fler flagranta missar som t.ex. knapphålet.
Plus flera andra saker.

På pluskontot finns ändå tillfredställelsen av att ha sytt min egen jacka som jag garanterat kommer att använda. Att jag har ett mönster som jag kan använda framöver till nya projekt (med en del smärre justeringar), och att jag har lärt mig massor genom mina misstag.

Sammanfattningsvis har det varit en givande upplevelse, och jag kommer utan att tveka gå vidare med nya projekt framöver.


2 kommentarer:

 1. Snyggt och fina detaljer, ska bli intressant att se nästa jacka. Att vara tålmodig och att använda strykjärnet är nog det viktigaste när man syr för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kristine, tålamod har jag och strykjärnet använder jag ibland. Det som jag tycker är svårast är att jag tar långa omvägar till slutmålet, då jag inte har en aning om i vilken ordning saker ska göras och hur. Men förhoppningsvis lär jag mig under resans gång.
   Esse

   Radera