oktober 12, 2012

Handvevade symaskiner - Handsymaskiner...

Jag har varit nyfiken på att prova att sy på en handdriven symaskin ett tag nu, och haft ögonen öppna om jag skulle springa på ett passande objekt. Dessutom skulle det vara skoj att ha en sådan maskin i samlingen.

Tyvärr så är de inte så vanliga i Sverige, och om det dyker upp några objekt så är skicket inte det bästa. De är vanligare på kontinenten och England, då den handdrivna var billigare och lättare att tillverka och transportera, främst till kolonierna i Afrika och Asien. Här i Sverige var det mest trampmaskiner som användes innan de elektriska kom.

Det måste ändå vara lite knepigt att sy på en handmaskin då man bara har en hand att styra tyget med. Själv har jag en del problem emellanåt med det hela, trots att jag har två händer att föra och manövrera tyget med. Detta märks särskilt när det är stora saker man syr, och när det är tjockare tyger i litet otympligare plagg som en jacka.

De som syr på handmaskiner framhåller att man har bättre kontroll och precision, och kan sy väldigt precist, långsamt och kontrollerat. Utmärkt att använda för små och knepiga detaljer som exempelvis dockkläder. Nu är jag inte ett dugg intresserad av att sy dockkläder, med det skulle som sagt var vara kul att ha en handvevad maskin i samlingen.

Alternativet till att leta efter en handvevad maskin är att konvertera en maskin man redan har. Det finns moderna billiga satser att köpa på t.ex. eBay. Förutsättningen är att det finns en plats att montera handsatsen på, så det är äldre modeller av maskiner som gäller. Äldre maskiner från Singer och Husqvarna är bra kandidater, men även symaskiner från andra tillverkare fungerar för ändamålet. Har man en trampmaskin med pajat / defekt underrede så kan det vara ett bra och billigt sätt att förlänga livslängden på maskinen.

Sammanfattningsvis så har handvevade symaskiner flera kvaliteter. De är portabla, vackra, tar upp liten plats och kan användas av barn att lära sig sy på.6 kommentarer:

 1. Jag har funderat på att konvertera en Husqvarna 12 som förlorat sitt bord. Jag tvekar att beställa en handvev avsedd för singer eftersom avståndet mellan fästskruven och hjulet inte är det samma på Husqvarna och singer. Risken är nog överhängande att veven inte kommer att passa.

  Linda S

  SvaraRadera
 2. Om man tittar på finn.no så får man intrycket av att de är vanligare i Norge än i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, hur prisbilden ut?
   EH

   Radera
 3. Flera ligger på 500 NOK, gå in på www.finn.no och sök på "gammel symaskin".

  SvaraRadera
 4. Hej hej!

  Jag har just köpt en handvevad symaskin som jag tror är en singer, det står inget på, men det är ett emblem. Den är komplett med handvev och var till och med smord när jag köpte den, men riktigt skitig. Den ser ut att vara något äldre, och har inte heller något backslag, vad jag kan förstå. Men jag är intresserad av hur alla inställningar fungerar, finns det någon instruktionsbok eller PDF?. Jag har tänkt att sy i läder med den, då jag använt en gammal handvevad till det förut och får den kraften som behövs.

  OD

  SvaraRadera