juli 31, 2014

Gamla fina symaskiner på Myrorna, Singer 201K och Husqvarna Freja...

Såg två fina äldre symaskiner på dagens loppisrunda till Myrorna. Den ena var en väldigt gammal Husqvarna Freja trampmaskin, den andra en något senare elektrisk Singer 201K. Det blev inte något inköp då jag redan är välförsedd med de maskiner jag behöver. Jag måste dock medge att Singermaskinen var en frestelse med tanke på priset, men jag var väldigt ståndaktig och föll inte.

Husqvarna Freja var maskinen som lade grunden till Husqvarnas varumärke som tillverkare av symaskiner. Den tillverkades under närmare 50 år mellan början av 1880-talet fram till 1925.

Tyvärr så var skicket inte det bästa på Myrornas exemplar för 350:00. Det saknades lite delar på maskinen och skyddshuven var skadad både här och där. Helt klart ett överoptimistiskt pris.

I alla händelser är det en verkligt vacker, smäcker och oumbärlig symaskin för alla kvinnor som syr under slutet av 1800-talet och en bra bit in i 1900-talet. Kanske en maskin som din mormor eller farmor eller t.o.m. deras mödrar använde.

Singermaskinen tillverkades någon gång mellan 1958 och mitten av 60-talet i Singers skotska fabrik i Kilbowie. Naturligtvis eldriven.

En klassisk Singermodell med solid och robust konstruktion som förmodligen kommer att överleva alla moderna plastmaskiner med råge. Dessutom ett verkligt kap för den syintresserade,till den nätta summan av 200:00.

2 kommentarer:

 1. Andrea Cornell2014-08-02 23:46

  Hi! You have a pretty blog! I just decide to write to tell that this Singer is not the model 185K. I have one and it is much smaller (3/4 size) and the stich-leght dial looks completly different. To me this model looks like the 201K, latest version. You can check the number of the machine in the ISMACS list.

  Greetings!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andrea, thanks for your comment and correction on the Singer machine. It's now been changed.
   EH

   Radera