mars 07, 2014

Nytt syprojekt. Sy en axelväska (messenger bag) i tweed och läder...

Nu har jag efter en hel del funderingar bestämt mig för att nästa projekt blir att sy en axelväska, eller messenger bag (cykelbudsväska) som den numera kallas. Jag har samlat på mig en stor del av materialet som jag tänker använda mig av, men jag har ännu inte bestämt mig om hur jag skall kombinera dom. För att få inspiration till modell, så har jag tittat på väskor på nätet. Det finns så många olika val att göra för att få till det hela. Val av utförande, val av material, val av kombinationen av fickor som skall ingå, val av remmar och beslag o.s.v. Jag har några bilder här under på en del av de väskor jag inspirerats av.

Jag har i alla fall kommit så långt som att jag i huvudsak bestämt mig för utseendet, men fickor, remmar och beslag är fortfarande mer svävande. Något som jag också måste noga gå igenom är hur de är planerade och sydda så att det även fungerar konstruktions- och funktionsmässigt. Mycket att få till så här när man aldrig sytt något liknande förut, men jag tycker att den här delen av projektet är lika kul som att sedan börja sy och slutföra det hela.

Till en väska krävs det även lite andra material i sömnaden för att det skall hålla. Saker som synålar för grövre mer krävande material, hållbarare tråd, mellanlägg som ger stadga åt väskan plus lite annat smått och gott. Som sagt var är det mycket som skall på plats innan man börjar sy.

Väskorna här på bilderna är ganska snarlika, men de är i huvudsak av en klassisk modell som stått sig genom åren. Där det är störst variation är i beslagsutförandet med olika typer av spännen, magnetlås, gevärsknappar, D-ringar o.s.v., något som jag även tittat på. Det bästa stället för sådana inköp är ju via nätet och då föredrar jag tyvärr (för svenska säljare) företag utanför Sverige. Dels för att utbudet är så mycket större och dels för att man får så mycket mer för pengarna. Detta gäller även för de verktyg man kan tänkas behöva.

Från skinnmaterialet (loppisfynd) här ovanför på bilden tänker jag ta ut de skinndetaljer jag tänker inkorporera i designen och funktionen av väskan. Allt för att få ett tilltalande bruksutseende och för slitstyrkans skull (den skall hålla för många års daglig användning). Genom flitig användning kommer den dessutom att få den patina som bara gör den snyggare och personligare allt eftersom den åldras.

 Kanvas / läderväska med spännen och gevärsknappar.

 Kanvas / läderväska med spännen.

 Kanvas / läderväska med spännen.

 Kanvasväska med spännen.

 Kanvasväska med magnetlås.


 Kanvasväska med magnetlås och tryckknappar.

 Kanvas med spännen och gevärsknappar.

 Kanvasväska med O-ringar och gevärsknappar.

Läderväska med spännen.

 Tweedväska med spännen.

Vaxad kanvas med spännen.3 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att få följa ditt nya projekt. Du har fina material att starta med.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Ser spännande ut, funderar på något liknande så det ska bli intressant att se var du hamnar :-)

  SvaraRadera
 3. Hoppas verkligen det blir så spännande på det sätt ni förväntar er och inte ett stolpskott. Jag skall göra mitt bästa och hoppas att det räcker :-)
  EH

  SvaraRadera