november 28, 2013

Undvik att bli lurad, skillnaden mellan en hemsymaskin och en industrisymaskin ...

Gissa vilken som är industrisymaskinen.

Många säljare på Blocket, Tradera och andra annonstorg marknadsför sina standard vintagesymaskiner med termer som att dom är extra starka, syr skinn, klarar tunga jobb, har industriprestanda, etc.
Tyvärr så ligger det inte mycket sanning i deras påståenden. De använder dessa termer för att få ett högre försäljningspris. Ser du några av följande termer eller snarlika, så är det dags att dra öronen åt sig.  

- "Vintage Singer, Pfaff, Husqvarna etc. symaskin med industriprestanda"
- "Syr skinn!"
- "Extra stark för tunga jobb!"
- "Industrikapacitet!"
- "Semi-Industrimaskin!"

Säljare som inte har riktigt rent mjöl i påsen vet att sådana fraser i anslutning till annonser för vanliga hemsymaskiner kan lura okunniga att betala mer än vad maskinerna är värda. Jag har därför skrivit det här inlägget för att nya symaskinsköpare inte skall gå i den fällan.

Hur skiljer sig en hemmasymaskin från en industridito?

Enklast förklarar man skillnaden med att den ungefär är lika stor som mellan en personbil och en stor lastbil med släpvagn. En personbil är framtagen för att frakta dig till och från jobbet, till affären för att handla, till roadtrips och semesterresor. En lastbil är designad för att gå kontinuerligt och frakta stora mängder gods 8-10 timmar per dag i landsvägsfart.

Hemsymaskinen

Dessa vintagemaskiner togs fram för att fungera som ett hushållsverktyg för den tiden. Den skulle klara av att sy kläder, gardiner, kuddar, överdrag och annat till hemmet, och tygerna kunde variera från florstunna material som spetsar till lappning och lagning av kraftiga tyger i exempelvis överrockar. Maskinerna var inte enastående inom något speciellt område, men hade flexibiliteten till att täcka in de olika hemmabehoven på ett klart godkänt sätt.

Industrisymaskinen

Dessa är avsedda att användas på fabriker där sömmare jobbar i monteringslinjer med speciella uppgifter och med konsekventa material. Det är specifika maskiner som är designade för att t.ex. enbart sy skjortkragar, andra midjeband till jeans, ännu andra för att sy i dragkedjor o.s.v. Vilken uppgift maskiner ändå har, så sitter det en person och gör samma sak om och om igen, med snarlika material hela dagarna. En industrisymaskin är inte mångsidig, utan är fantastiskt bra till någon eller några få typer av sömnad. Med andra ord, maskiner för speciella material och uppgifter.
Tänk efter, det är ganska självklart att en syfabrik som tillverkar t.ex. underkläder i siden har helt andra typer av maskiner än ett företag som syr överrockar. Båda använder industrisymaskiner, men av helt olika typ.

Användning

En hemmasymaskin används under några timmar per dag, och under den tiden så används den inte konstant. Man syr några sömmar, pausar för att justera tyget, sätter i eller tar bort nålar och syr sen ytterligare några sömmar. Den är inte igång hela tiden, och är anpassad därefter med en standardmotor och anpassade detaljer och konstruktion.
En industrisymaskin är designad för att gå för fullt hela arbetsdagen utan ideliga pausar och det är verkligen plattan i mattan hela tiden för att hålla hela produktionen igång. Följaktligen är dom anpassade därefter med starkare motorer, kraftigare axlar, kugghjul och lager. Dom är dessutom i en helt annan dimension med en
mycket robustare konstruktion. Vare sig det gäller att sy siden eller läder, så har industrimaskiner en helt annan måttstock för design och konstruktionsparametrar.

Motorer

Motorn är det som främst indikerar skillnaden mellan en industri eller hemsymaskin. Som jämförelse på bilden visas en motor från en Singer 15-91 hemmaskin och en motor från en Singer industrimaskin för att sy bilklädslar.
Är du med? Även om man inte vet ett dugg om elmotorer så är det uppenbart att motorn till höger spelar i en helt annan liga än den till vänster. Industrimotorer graderas i hästkrafter och de flesta har 1/2 eller 3/4 hästkraft. Hemmaskiner mäts i amp (förkortning av ampere) som är en enhet för att mäta strömstyrka. Det är inte helt lätt att jämföra hästkrafter och ampere, men litet grovt så motsvarar 1 ampere en tiondels hästkraft.
Säljare av vintagesymaskiner kan skriva i annonser att hemmaskinen har en 1,5 amperemotor som ger den industrikapacitet att sy grov smärting, skinn o.s.v. Inte med sanningen överensstämmande, en 1,5 ampmotor är fortfarande mindre än 33% så stark som de svagaste industrimotorerna.

Lite om att sy läder och skinn.

Säljare som vill blåsa upp maskinernas kapacitet använder ofta frasen "syr läder". Det är ett löjligt och helt värdelöst uttalande, då läder finns i många olika tjocklekar och typer.
Den tunnaste typen som oftast är det som förekommer i kläder klarar alla maskiner av att sy i, även de billigaste maskinerna från stormaknader. Vill du sy i grövre typer av läder och skinn och kontinuerligt så krävs det helt andra doningar.
Det finns säljare som hänvisar till filmer på youtube som visar hur man syr t.ex läderbälten med maskinen de säljer. Det går utan tvekan att temporärt sy i läder med en vintagesymaskin som nyligen servats och oljats, men det är inget att rekommendera. Som i fallet med biljämförelsen i början så tror jag att personbilen under ideala förhållanden skulle kunna klara av att få en lastbilssläpkärra att röra på sig, men hur lång tror du den kommer innan den går sönder/slutar fungera?

Slutkläm - Behöver du verkligen en industrisymaskin?

Om du är ute efter att köpa en symaskin så tänk noga igenom vad du behöver, fråga dig själv om du verkligen behöver en industrimaskin. Kommer du att börja sy kläder och inredning till hemmet, kommer du att börja sy väskor i skinn, skall du börja sy segel eller fallskärmar? De flesta klarar sig alldeles utmärkt med en vanlig symaskin, och har gjort så sedan de första symaskinerna började tillverkas. Fråga vänligt på olika syforum vad de rekommenderar. Skall du t.ex. börja sy i läder så vänd dig till experterna på ett forum för lädersömnad. De flesta på dessa forum hjälper gärna nybörjare med tips och råd. Glöm inte att tacka för alla råd och förslag.
Vad du absolut inte skall göra är att lyssna på råd från den person som försöker sälja på dig en "heavy duty" hemsymaskin med industriprestanda.

Internet gör det lätt och ganska anonymt för säljare att prångla ut en vanlig vintage hemsymaskin som en industridito, men det är även lätt att inhämta kunskap i ämnen så man undviker att luras av dessa säljare.

Bilderna till artikeln kommer från nätet, kommer inte ihåg varifrån.

Tillägg till inlägg.
Efter en kommentar från en besökare har jag blivit påmind om att bilderna till ovanstående artikel och underlag för texten kommer från The Vintage Singer Sewing Machine Blog

8 kommentarer:

  1. Hej jag har ett gammal trampunderrede där jag tror att det finns en symaskin i dock är den låst, hur får jag upp den har du något tips?eggoil@comhem.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försök att se underfrån om det går att se in, på en del trampmaskiner finns det bara en böjd träskiva som skydd undertill med öppningar i sidorna. Annars måste du försöka fixa fram en nyckel. Det är ett väldigt enkelt lås med simpel nyckel, pröva med en nyckel från en äldre byrå eller liknande, det kan funka. Ofta kan man ha litet äldre nycklar drällande i en burk eller låda hemma som man kan testa. Annars leta i skräp/skrotlådor på loppisar. Sista alternativet är att bryta upp låset, men jag skulle hellre fortsätta leta till jag hittar en nyckel som passar.
      EH
      EH

      Radera
  2. http://vssmb.blogspot.dk/2012/04/difference-between-domestic-industrial.html#more

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se ovanstående tillägg till inlägget.
      EH

      Radera
    2. Anne LO
      Glömde att tacka!
      EH

      Radera
  3. Hej! Vi har en gammal Singer industrisymaskin stående som vi undrar värdet på. Kan du sådant också? Kan skicka bild i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är inte industrimaskiner något jag kan

      Radera
  4. Tack så mycket för all information!

    SvaraRadera