augusti 16, 2012

Sy en väst - Hur jag gick till väga med 1:a västen...

Västen med workwearstuk som jag sydde i mitt tidigare inlägg skilde sig markant från min tidigare testväst. Efter att ha sytt testvästen insåg jag att jag måste vara mer noggrann vid konstruktionen av mönstret. Därför kopierade jag den befintliga västen som jag använde som förlaga på ett nytt sätt (som jag hittade på internet), för att få ett bättre och mer tillpassat mönster.

Det är ett utmärkt sätt att kopiera favoriter i garderoben som kanske är utslitna, eller som man vill ha i ett annat tyg. Själv lade jag ut en filt på köksbordet, lade ut västen jag skulle kopiera på en lagom tillklippt bit av mönsterpapper och slätade ut de olika delarna enligt alla konstens regler. Med västen var det lätt, då den bara bestod av 3 delar som var lätta att lägga ut. På det lade jag sedan ut ett par vikter för att det skulle ligga helt stilla och inte röra på sig. Jag gillar inte att nåla då jag inte tycker att det blir bra, det är alltid lite flexibilitet i tyget som ställer till det.

Jag stack därefter med en stoppnål och en penna runt konturerna av varje enskild västdel ned i mönsterpapperet. Där jag markerade längs ytterkanter använde jag pennan, som ger ett litet hål med en del blyerts i som sedan är lätt att se och skära ut med rullkniven. Längs svängda kanter som i ärmhål och nacken satte jag markeringar med ca 2 centimeters mellanrum, och där kanten var rak som vid knäppningen satte jag bara en markering i var ände, som jag sedan förband med hjälp av en pennmarkering var 5:e centimeter.

I sömmen under armen och på axeln använde jag mig av en stoppnål som jag stack ned i sömmen till mönsterarket i början och slutet av respektive söm. Med hjälp av linjalen och pennan förband jag sedan dessa punkter med tätare markeringar på var 5:e centimeter. Därefter skar jag ut de olika mönsterdelarna med rullkniven.

Modellen eller sättet att sy västen hittade jag på Internet (amerikansk site) där en kvinna hade sytt en vändbar väst till sin lilla son, alltså en barnväst för en liten kille. Det var bara att använda hennes sätt att sy, överfört till en vuxenväst.

Från början tänkte jag göra den vändbar, med fickor och en slejf på in och utsidan. Jag ändrade mig när jag testade att nåla ihop den för provning. Den satt precis, och med tanke på det skippade jag slejfen som inte längre behövdes för att justera vidden. Jag slapp även att få en felvänd knäppning om jag skulle gjort den vändbar. Jag sydde på fickorna innan jag sydde ihop ut och insidan, något som jag hade kunnat vänta med till västen var helt ihopsydd, med tanke på att jag skippade fickor även på insidan. Den enda ändringen jag gjorde var när jag sydde ihop axelpartiet på båda sidor, där jag gjorde en egen konstruktion med lite annan ihopsättning och dekorsömmar.

Här är länken till västbeskrivningen (på engelska).

augusti 14, 2012

Sy en väst - Första västen klar - Nöjd med resultatet...

Så har jag då äntligen sytt västen som jag orerat om i tidigare inlägg, och den blev precis som jag planerat och sett framför mig i ett par månaders tid. Nu så här under semestertider så kunde jag koncentrera mig på att få till det utan att ha en massa annat att tänka på, och dessutom sammanhängande tid så jag inte behövde avbryta arbetetet för andra göromål.

Tyget i västen är en kraftigt bomullsväv av canvastyp som jag hittade på Myrorna för 50:-, och insidan är i ett något tunnare blått bomullstyg (också från Myrorna) för 40:-. Båda tygerna var golvlånga inlämnade gardintyger i par, så det finns mycket kvar att laborera med om jag vill sy något mer som jackor eller byxor.

Västen syddes för att vara vändbar med valfri sida vänd utåt, men under provningen bestämde jag mig för att göra den enkelsidig med tanke på knäppning och fickor. Modellen för västen kommer från den linneväst som jag köpte på Myrorna för några månader sedan, men jag gick mer noggrannt till väga än då jag sydde den tidigare provvästen.

Konstruktionen/sysättet för västen hittade jag på nätet. Jag har tyvärr inga bilder från det att jag sydde västen, då jag var gräsänkling och hade svårt att ta bilder under arbetets gång. Men jag kommer att förklara litet mer i nästa inlägg, då jag även kommer att länka till informationen från Internet som jag använde mig av.

Jag kan inte säga annat än att jag blev nöjd med slutresultatet med tanke på min ringa erfarenhet i att sy, och ger mig blodad tand inför nästa projekt.

augusti 06, 2012

Hemslöjden på Liljevalchs - Verkligen värt ett besök...

Under Stockholmsbesöket blev det även ett besök på Liljevalchs för att kolla in jubileumsutställningen för Hemslöjden, som fyller 100 år. En utställning som binder ihop nytt och gammalt, med underbart hantverk.
Missa den inte om du är i Stockholm.

[ Klicka för större bilder ]









augusti 05, 2012

Sundbybergs Textilcentrum - För att handla tyg...

Har varit i Stockholm några dagar och passade på att besöka Sundbybergs Textilcentrum för första gången. Jag var väldigt nöjd med besöket, då jag hittade ett snyggt ulltyg till min planerade jacka. Stort sortiment, bra priser o trevlig personal, så jag kommer tillbaka.
Lajv / företagsavdelningen var stängd p.g.a. någon Project Runwayinspelning för TV.  PR är ett fungerande TV-koncept och en bitvis underhållande show, men har absolut inget med verkligheten att göra.