juni 16, 2012

Sytips, att sy en fluga/hur man syr en fluga. Skarpt läge del 2...

Fortsättning på inlägget om hur man syr en fluga / att sy en fluga, som jag började med igår  fredag 15/6.

Här har jag sytt ihop två av bitarna till flugan, och gör likadant med de andra två bitarna. Pressar därefter isär sömmen och klipper rent skarven på utstickande flikar.

Mellanlägget har jag klippt ned så att det bara är ca: 3 mm större än själva mönstret, och jag kommer att använda det som guide när jag syr ihop hela flugan.

Jag bryr mig inte om att sy ihop mellanläggen på längden utan lägger bara på dom på flugan och tråcklar dit dom.

Lägg ihop framsida mot framsida på de ihopskarvade flugbitarna och passa ihop noga (de nyligen ihopsydda skarvsömmarna vända utåt). Lägg därefter dit mellanläggen och passa in, jag sticker in ändarna på mellanläggen under flikarna på den isärpressade sömmen för att hålla dom på plats. Därefter nålar jag ihop alla delarna ordentligt och tråcklar sedan ihop den runt om en bit in på mellanlägget, tar sedan bort nålarna. Det är lättare att sy utan att behöva stanna och ta bort nålar hela tiden, och resultatet blir så mycket bättre när man kan sy det hela i ett svep.

OBS! När du syr ihop, kom ihåg att lämna en 5-7 cm lång öppning mitt bak på ena långsidan så att du kan vända rätt flugan genom det hålet.

Resultatet efter att flugan tråcklats samman (om du klickar på bilden så kan du se det bättre), och nästa seg är att sy ihop den på symaskinen.
Här har jag sytt ihop flugan och håller på med att klippa ned sömsmånen så att det inte blir alltför tjockt med tyg när jag skall vända den rätt.

Vändningen kan vara litet knepig. Det är ofta lite trångt genom den smala halsbiten och ut genom öppningen på långsidan som jag lämnat.

Nu kommer ett viktigt moment för att spetsar och svängda sömmar skall gå att peta ut och få snygga efter att du vänt flugan. Jag  klipper ned spetsen till bara 2 trådar från sömmen jag sytt, så att den inte blir knölig och trubbig och inte går att peta ut.
Här håller jag på med samma sak efter de svängda sömmarna.
På denna "ritning" kan du se hur man skall klippa. Alla klipp skall sluta 2-3 trådar från sömmen. Var noga när du gör detta moment så att du inte klipper av din nyligen sydda söm. Använd en liten och vass sax med bra precision.

Spetsen klipper du enligt de de tre streckade röda linjerna på den vänstra bilden. På rundningen på den bredaste delen av själva flugan klipper du ut 3-4 V-flikar på båda motsatta sidor av flugan.På den smalaste biten av själva flugan räcker det att klippa in 5-6 raka hack på båda sidor. Efter detta moment är det dags att vända på flugan.

Här har jag börjat att vända flugan rätt, och jag använder bakändan på en strumpsticka för ändamålet. Var noga med att du vänder in den mellan fram och baksidan på flugan, och inte mellan mellanlägget och baksidan. Något jag gjorde första gången på ena halvan av flugan. Det såg inte alls bra ut med en halv fluga som var korrekt vänd, och en halva med mellanlägg på ena sidan. Det var bara att vända tillbaka den, göra om och göra rätt.

Vändningen framskrider, och man får ta det försiktigt, lirka, skjuta på och dra.
Här är jag en bit på väg, och kan snart dra fram spetsen på flugan genom den lämnade öppningen, och vända halva flugan rätt.

Upprepa samma procedur med den andra halvan. Se till att inte hamna fel mellan tyglagren när du vänder. Det var här jag gjorde missen här ovan och fick mellanlägget utåt. Jag blev förmodligen litet övermodig efter att den första gått bra.

Efter att ha vänt hela flugan rätt, så använder jag jag spetsen på stickan för att pressa ut spetsar, kurvor och sömmar. Det gäller att få ut hela bredden på flugan till alla sömmar, och ibland kan man behöva rulla sömmen mellan tummar och fingrar för att få ut den. Jag har strykjärnet redo och pressar så snart jag fått ut en en söm. Jag viker även in sömsmånen i den lämnade öppningen och pressar den fin och rak.

När detta är klart, så återstår bara att sy ihop den lämnade öppningen fint och diskret, och flugan är klar att avändas.

Det var det hela. Jag har ingen bild på den färdiga flugan ännu, men den kommer om någon några dagar.

Del 1 av att sy en fluga / hur man syr en fluga.

5 kommentarer:

 1. Hej! Hur blev den?

  SvaraRadera
 2. Den blev väldigt bra. Sedan dess har det blivit flera andra till mig, anhöriga och vänner. Fortfarande tycker jag det svåraste är att vända dom rätt igen när jag sytt färdigt.

  SvaraRadera
 3. Så bra! Jag tänker ge mig på att sy en till sambon som skall matcha min kjol jag sytt upp. Det enda jag inte förstår av din beskrivning är "mellanlägget", vad skall det vara bra för, vad använder jag för tyg som mellanlägg, varför har jag det ens? Kan jag inte bara sy ihop två tygbitar utifrån ditt mönster?? Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
 4. Det går bra att bara sy ihop två tygbitar, men då blir flugan inte så stabil och kan lätt sloka, inte ha någon spänst eller form. Mellanläggstyget eller en bit tunn vliselin gör att det blir snyggare, och lättare för flugan att hålla formen en hel kväll.

  SvaraRadera
 5. Okej! Tack!

  SvaraRadera