juni 24, 2012

Bambutyg / tyg av bambu, ett miljövänligt alternativ eller falsk marknadsföring...

Är tyg, garn eller plagg tillverkade av bambufiber verkligen ett bra naturligt och ekologiskt alternativ?

Jag ställer mig den frågan med tanke på att det naturliga i processen slutar när man har sågat ned bambuplantan.

Det som följer därefter i tillverkningen har inget gemensamt med naturligt eller ekologisk, då fibern framställs genom en hälsofarlig, kemisk process och slutprodukten i verkligheten är en konstgjord fiber. Den korrekta benämningen på denna kemiskt framställda fiber är Rayon.

De främsta marknadföringsegenskaperna hos tyg gjort med "bambufiber" är som följer, och jag citerar direkt från en svensk hemsida som marknadsför bambutyg.

/start citat
Bambu är naturligt anti-bakteriell och antisvampbildande och dessa egenskaper är kvar i tyget även efter att ha gått igenom processen att bli textil och fortfarande efter många tvättar. Detta gör att plaggen inte luktar och håller sig fräscha länge.
slut citat/

Enligt FTC / Federal Trade Commission i USA (USA:s motsvarighet till Konsumentverket) är detta falsk marknadsföring, då dessa egenskaper hos bambuplantan helt försvinner under den kemiska processen den genomgår.

Men tillbaka till hur det hela började.

Jag har varit litet nyfiken på att använda eco-vänligt tyg tillverkat av bambufiber när jag lär mig sy, som ett alternativ till bomull. Men innan jag gjorde slag i saken tänkte jag att jag skulle läsa och lära mig litet mer om "bambufibern", så det var bara att börja googla.

Jag blev genast litet förskräckt och förvånad då en av de första googleträffarna tog mig till en FTC-sida där de i augusti 2009 utfärdade en varning.
OBS! Jag har inte översatt citat hämtade från engelskspråkiga källor, då jag vill undvika felaktigheter i översättningen (främst tekniska och branschspecifika termer)

/start citat
FTC Consumer Alert

Have You Been Bamboozled by Bamboo Fabrics?

Looking to be a more environmentally conscious shopper? You’ve probably heard about bamboo. Bamboo stands out for its ability to grow quickly with little or no need for pesticides, and it is used in a variety of products, from flooring to furniture. But when it comes to soft bamboo textiles, like shirts or sheets, there’s a catch: they’re actually rayon.

The Federal Trade Commission, the nation’s consumer protection agency, wants you to know that the soft “bamboo” fabrics on the market today are rayon. They are made using toxic chemicals in a process that releases pollutants into the air. Extracting bamboo fibers is expensive and time-consuming, and textiles made just from bamboo fiber don’t feel silky smooth.

There’s also no evidence that rayon made from bamboo retains the antimicrobial properties of the bamboo plant, as some sellers and manufacturers claim. Even when bamboo is the “plant source” used to create rayon, no traits of the original plant are left in the finished product.

Companies that claim a product is “bamboo” should have reliable evidence, like scientific tests and analyses, to show that it’s made of actual bamboo fiber.
slut citat/

Sedan dess har "bambufibern" och dess egenskaper tagits upp vid flera tillfällen av FTC. Varningar, stämningar och vitesförelägganden har dessutom utfärdats.

•  Bamboozled by Rayon
•  2009-08-11 FTC Charges Companies with 'Bamboo-zling' Consumers with False Product Claims
•  2009-08-26 FTC Settlement Bars Seller's Deceptive 'Biodegradable' Claims 
•  2009-10-22 Maker of Rayon Clothes Barred from Deceptive "Bamboo" Claims
•  2010-02-03 FTC Warns 78 Retailers, Including Wal-Mart, Target, and Kmart, to Stop Labeling and Advertising Rayon Textile Products as "Bamboo

Man kan tillverka bambufiber på två sätt, den första är mekanisk och den andra är kemisk.

I den mekaniska processen krossar man bambuns vedartade delar och använder naturliga enzymer för att bryta ned väggarna till en mosig massa. Från denna massa kammar man sedan mekaniskt ut fibrerna som spinns till garn och tråd. Detta är ungefär samma ekologiska process som man använder när man framställer garn och tråd ur lin och hampa, och tyget blir lite strävt och inte så mjukt och följsamt. Väldigt lite tyg framställs enligt denna metod då det är väldigt arbetskrävande och kostsamt.

Den kemiska metoden är vanligast, och den som används till de så kallade ecovänliga fibrerna och tygerna.
Den går till så att blad och vedartade skott kokas i starka kemiska lösningsmedel som natriumhydroxid (NaOH - även känd som kaustiksoda eller lut) och koldisulfid i en process som också kallas hydrolysalkalisering kombinerat med flerstegsblekning.
Både natriumhydroxid och koldisulfid har kopplats till allvarliga hälsoproblem. Inandning av koldisulfid kan orsaka trötthet, huvudvärk och nervskador. Koldisulfid har visat sig orsaka neurologiska sjukdomar hos arbetare i rayonfabriker. Exponering till låga nivåer av natriumhydroxid kan orsaka irritation av hud och ögon. Natriumhydroxid är en stark alkalisk bas, som också kallas kaustiksoda eller lut. Detta är i grunden samma process som används för att framställa rayon av trä eller restproduker av bomull.
På grund av de potentiella hälsorisker och skador på miljön som omger tillverkningsanläggningar för textil bambutillverkning med hjälp av hydrolysalkalisering och flerstegsblekning, är dessa anläggningar inte försvarbara ur miljösynpunkt.
Tyg framställt genom denna process blir mjukt, lent och följsamt. Med tanke på att dessa egenskaper hos tyget framhålls av de som säljer kläder och tyg i "bambufiber", kan man utan tvekan dra slutsatsen att det är tilverkat med den kemiska metoden och inte genom den mekaniska.

Information på nätet och slutsatser.

Det är inte svårt att hitta information som tillrättalägger regelrätta felaktigheter och falska påståenden angående bambufiberns egenskaper på nätet, efter bara 5 minuters googlande hade jag hittat 15 - 20 sidor i ämnet.  Det förekommer massor av skriverier och information angående ovanstående varningar, stämningar och vitesförelägganden, plus utförlig information angående den hälsovådliga kemiska tillverkningsprocessen att tillgå.

•  Jag har därför svårt att förlika mig med att svenska internetsajer fortfarande marknadsför tyg gjort av bambufiber som ett miljövänligt ekologiskt alternativ.
•  Att de fortfarande framhåller de antibakteriella egenskaperna i tyget, som bevisligen är falsk marknadföring.
•  Att de påstår att bambufibern är biologiskt nedbrytbar, något som är felaktigt.
•  Att de fortfarande marknadsför bambufiber som en naturlig textilfiber, när den bevisligen är en konstgjord kemisk framställd rayonfiber enligt viscosmetoden.
•  Jag har svårt att tänka mig att alla svenska siter som marknadsför tyg och garn tilverkade av bambufiber är okunniga angående ovanstående, med tanke på att de är i branchen.
•  Ändå fortsätter de med sin felaktiga och falska marknadsföring, och vilseleder och döljer fakta för  konsumenterna (en del skulle nog påstå att dom ljuger konsumenterna rakt upp i ansiktet).

Man kan bara hoppas på att de tar sitt ansvar och rättar till de grova felaktigheter och falska påståenden under vilka de marknadsför sina produkter. Men avgörande för detta tillrättaläggande är ett genuint intresse och ansvar för miljön, samt bra miljöalternativ. Jag kan tänka mig att det finns en del som seglar under falsk flagg, och fejkar miljöanvar bara för att tjäna pengar.

Här kan du läsa mer om bambufiber / bambutyg (på engelska).
Bamboo: Facts behind the Fiber
Bamboo textiles no more 'natural' than rayon
The Footprint Chronicles - From Patagonia

3 kommentarer:

  1. Jag har alltid varit misstänksam mot det "miljövänliga" bambutyget. Pandor är utrotningshotade och deras enda mat är ju bambu (vad jag vet) och så sågar vi människor ner dom för att göra tyg utav det? Är det miljövänligt att pandor svälter ihjäl?

    SvaraRadera
  2. Håller med ovanstående, tänkte också på pandorna..
    Kan ju vara så att dom odlar bambun för att göra kläderna, vilket dom tjänar på, men så är ju inte kanske fallet om de skulle odla bambun för pandorna.. :(

    SvaraRadera
  3. Tack för infon. Någon chans att du skulle forska lite i hur hampa tyg framställs också?

    SvaraRadera